Nieuwsbericht 7 december 2020

MVA Makelaar/Taxateur Thijs Waals zeer positief over eerste online veiling

Veilinghuis de Eerste Amsterdamse bestaat sinds 1860 en is sinds 10 mei 1990 eigendom van Makelaarsvereniging Amsterdam. Het is hét Amsterdamse veilinghuis voor onroerende zaken, zowel wat betreft executoriale als vrijwillige veilingen.


Op 2 november 2020 veilde de Eerste Amsterdamse onder andere twee vrijwillige objecten, namelijk de panden Lumeijstraat 21 2 hoog en Westlandgracht 239 1 hoog. Thijs Waals, Makelaar/Taxateur Wonen werkzaam bij Ameo, was hierbij de verkopend makelaar. Na afloop hebben wij Thijs een aantal vragen gesteld: 

Wat was voor u de reden om te veilen? Thijs: ‘De reden om te veilen was onder andere de transparantie in het proces, de snelheid van het proces, het bereik van De Eerste Amsterdamse en de zekerheden bij veilen voor de verkoper.’ 

Hoe ging het aanmeldproces? Thijs vertelt: ‘Het aanmeldproces ging soepel, snel en was erg overzichtelijk.’ Bent u tevreden met de opbrengst? Thijs: ‘Ja, ik ben zeker tevreden. Ondanks dat het een online only veiling betrof, is de uitkomst naar wens van verkoper.’ 

Waarom zou u veilinghuis De Eerste Amsterdamse aanbevelen? Thijs: ‘De Eerste Amsterdamse staat bekend om haar regionale positie omtrent te veilen vastgoed en het bereik is dus zeer goed. De juiste koper weet de veiling te vinden en dat zagen we ook voor deze geveilde woningen. Daarnaast heeft De Eerste Amsterdamse, als oudste veilinghuis van Nederland, enorm veel ervaring omtrent te veilen onroerend goed, wat het een en ander zeer ten goede komt!’ 'Voor zowel koper, verkoper, directie makelaar als notaris was dit de eerste keer dat ze deelnamen aan een online veiling en iedereen was er erg over te spreken. Op naar de volgende!’ 

Actuele informatie en aanbod
De meest actuele informatie vindt u op www.eersteamsterdamse.nl. Het aanbod is veelzijdig en interessant voor een brede doelgroep. Wilt u direct naar het aanbod? Klik op deze link.


Nieuwsbericht 5 juni 2020

WEBINAR ONLINE VEILEN VIA DE EERSTE AMSTERDAMSE

Donderdag 4 juni gaf Nataly van Eykel, directeur van de Eerste Amsterdamse, een webinar over online veilen en wat het veilinghuis voor u kan betekenen. Later dit jaar bieden wij een uitgebreide cursus over veilen aan. Mocht u interesse hierin hebben kunt u dat aan ons laten weten, zodat wij u op tijd kunnen informeren over de cursusdatum.

Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact met ons op via info@eersteamsterdamse.nl, of telefonisch via 020-2148998.


Nieuwsbericht 27 mei 2020

ONLINE VASTGOEDVEILING VIA DE EERSTE AMSTERDAMSE

Vastgoedjournaal sprak onlangs met Nataly van Eykel -directeur van de Eerste Amsterdamse- over de allereerste online only vastgoedveiling, de historie én toekomst van het veilinghuis. Gaat het online veilen het in de toekomst volledig overnemen van het veilen in de zaal?

 

Het kunnen aanbieden van een volledige online vastgoedveiling was iets dat sinds haar aanstelling eind 2017 hoog op het verlanglijstje van Van Eykel stond. Directeur Nataly van Eykel: “De Eerste Amsterdamse wil graag een compleet veilinghuis zijn en alle diensten bieden die onze klanten nodig hebben om tot een geslaagde aan- en/of verkoop te komen. Al enige tijd is het mogelijk om tijdens de traditionele zaalveilingen ook online mee te bieden op de kavels. Dit zijn de zogenaamde hybride veilingen. Maar wij willen onze klanten ook een pure online veiling kunnen aanbieden. En hoewel wij al een tijd bezig waren met de voorbereidingen kwam de lancering van de eerste online only veiling in april, door alle coronaperikelen, op een heel goed moment.”
 
Veiligheid 
Om de veiligheid van het online bieden te kunnen waarborgen werkt de Eerste Amsterdamse samen met Notapp en VSR Partners. Zij ontwikkelden een online veiling systeem voor het veilinghuis. Om het handelen zo veilig mogelijk te maken moeten bieders zich vooraf online registeren en een minimale borg van €5.000 inleggen. Daarnaast hebben zij de verplichting om zich eenmalig te legitimeren bij een notariskantoor. “Vanaf dat moment kunnen zij overigens deelnemen aan alle regioveilingen in Nederland”, aldus Van Eykel.
 
Eerste online veiling een succes 
De eerste online only veiling bleek na rondvraag onder de Raad van Commissarissen, de veilingcommissie en de betrokken notarissen zeer geslaagd. De executie objecten werden voor een goede prijs verkocht. De Eerste Amsterdamse is momenteel het enige veilinghuis in Nederland dat zowel zaalveilingen als online only veilingen kan aanbieden. Om geïnteresseerden kennis te laten maken met het online only veilen, organiseert de Eerste Amsterdamse in samenwerking met de MVA Academie op 4 juni om 12.30 uur een webinar over dit onderwerp. 

Waarom vastgoed laten veilen? 
Het veilinghuis werkt al jaren nauw samen met is de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). “Het vrijwillig veilen van onroerend goed is in de regio Amsterdam iets dat door makelaars standaard als optie wordt aangeboden bij de verkoop. De keuze is, bij vrijwillige verkoop, uiteraard altijd aan de verkoper.”
 
Op de vraag waarom iemand zou kiezen voor verkoop via een veiling antwoordt Van Eykel: “Snelheid en transparantie zijn de twee grootste voordelen van een veiling. Het object kan alleen worden gekocht met eigen middelen. De verkoper hoeft niet te wachten op de betaling totdat de financiering van de koper rond is. De verkoper ziet direct de marktwaarde van zijn pand.” Het online only veilen brengt overigens nog een extra voordeel mee, en dat is dat men niet hoeft te wachten op de maandelijkse zaalveiling om een object te verkopen. Daarnaast kan het veilinghuis zich beroepen op een groot klantenbestand en goede communicatiekanalen onder andere via het Financieel Dagblad en social media.

Zaalveilingen zullen blijven bestaan 
Hoewel Van Eykel een mooie toekomst tegemoet ziet voor het online only veilen denkt zij dat het de zaalveilingen nooit volledig zal vervangen. “Naast dat er onroerend goed wordt verhandeld, dienen de zaalveilingen ook nog een ander doel, namelijk dat van netwerken. Vastgoedprofessionals weten elkaar hier al jaren te vinden”, aldus Van Eykel. “Het online veilen is veel anoniemer.” 

Rijke historie
De allereerste klap van de veilinghamer van de Eerste Amsterdamse viel al in 1860. Er klinkt trots uit de stem van de directeur wanneer zij over de rijke historie van het veilinghuis spreekt en vooral het feit dat het oorlogen en crisissen heeft doorstaan. Alle veilingboeken en -lijsten zijn vanaf de eerste veiling bewaard gebleven.

Veilingen zijn acyclisch. Gaat het goed met de economie dan betekent dat doorgaans minder werk voor de veilingmeester. Of door de coronacrisis het aantal gedwongen veilingen stijgt kan Van Eykel op dit moment nog niet voorspellen. Voordat Nederland met de lockdown te maken kreeg was er al een aantal jaar een daling van executieveilingen waar te nemen.

Maandelijkse veilingen
De maandelijkse zaalveiling trekt gemiddeld tussen de 150 en 200 bieders, waarvan ongeveer 25% online meebiedt en vindt normaliter eens per maand plaats op een maandagavond om 18:00 uur in Café Restaurant Dauphine aan het Prins Bernhardplein 175 in Amsterdam. De data en te veilen objecten worden vooraf aangekondigd op de website van de Eerste Amsterdamse.


Nieuwsbericht 3 april 2020

EERSTE AMSTERDAMSE BLIJFT OOK NU VEILEN

Tijdens de coronacrisis blijft de Eerste Amsterdamse haar diensten als veilinghuis aanbieden. Vanaf begin april is het mogelijk om via de Eerste Amsterdamse objecten ook alleen online aan te bieden. De Eerste Amsterdamse is hiermee het enige veilinghuis in Nederland dat zowel zaalveilingen als online veilingen aanbiedt.
 
Juist nu kan het voor vrijwillige objecten interessant zijn om gebruik te maken van de nieuwe online service van de Eerste Amsterdamse. Volgens alle onderzoeken en peilingen gaat de vastgoedmarkt de effecten van het coronavirus voelen. De Eerste Amsterdamse biedt de mogelijkheid om woningen, appartementen, beleggingen, bedrijfs-onroerendgoed etc. ook nu goed te verkopen.
 
De Eerste Amsterdamse heeft een grote groep klanten, o.a. professionele handel en geïnteresseerde particulieren, en kan deze door het inzetten van de diverse marketing en communicatiekanalen goed en snel bereiken. Registreren om mee te bieden kan snel en is eenvoudig.

Tot aan de zomer staan er drie veilingen op de agenda:
1. Maandag 20 april (vol), 18.00 uur
2. Maandag 18 mei, 18.00 uur
3. Maandag 29 juni, 18.00 uur

Vooralsnog gaan we ervan uit dat deze veilingen online plaatsvinden. Mocht de situatie rondom het coronavirus veranderen, en openbare bijeenkomsten weer toegestaan zijn, dan zullen we op deze data een hybride veiling (combinatie zaal en internet) organiseren bij Restaurant Dauphine in Amsterdam.

Het is met een online veiling mogelijk om, in overleg met het veilinghuis, zelf een datum en tijdstip voor de veiling in te plannen.

Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact met ons op via info@eersteamsterdamse.nl, of telefonisch via 020-2148998 of 06-50280617 (Nataly van Eykel).



Persbericht 23 mei 2018

TRANSPARANTE PRIJSVORMINGSTOOL WONINGEN SUCCESVOL VAN START

Dinsdagmiddag 22 mei om 15.00 liep de klok af bij Biedopdezewoning.nu. Slauerhoff 51 in Uithoorn was de eerste woning die via deze online tool geveild werd. Zeven personen namen deel aan het transparante prijsvormingsproces, dat via opbod tot stand kwam. Karen Lehman van het gelijknamige makelaarskantoor had de primeur. ‘Zowel mijn verkopende cliënt als de koper waren heel blij met het resultaat. De opbrengst was 335.000 euro. En de manier waarop die prijs tot stand kwam was voor iedereen te volgen. Ik denk dat deze transparante manier van werken iets toevoegt aan de makelaardij.’
 
 Woningen worden tegenwoordig vaak verkocht via een inschrijving. Veel mensen vinden dat niet fijn. Het is moeilijk om te bepalen hoe hoog je bod moet zijn. Maar ook welke voorbehouden je kunt bedingen ten aanzien van bijvoorbeeld de financiering of de bouwkundige keuring. En vaak ontbreekt de transparantie: wordt mijn bieding niet gebruikt in de onderhandeling met een ander? Om al die redenen is Biedopdezewoning.nu een fijne en eerlijke tool die helpt met de aankoop van een nieuwe woning.

Biedopdezewoning.nu is ontwikkeld door het veilinghuis Eerste Amsterdamse, in opdracht van Makelaarsvereniging Amsterdam. Chris van Dam, directeur van de makelaarsvereniging legt uit waarom: ‘Als MVA vertegenwoordigen wij 600 NVM-makelaars en kandidaat-makelaars in en om Amsterdam. We merken elke dag dat de woningmarkt overspannen is. Verkopen boven de vraagprijs zijn aan de orde van de dag, net als de inschrijvingen waarmee de prijzen tot stand komen. Daartegenover staat een maatschappelijke behoefte aan transparantie en duidelijkheid. Als makelaar wil je je klanten goed bedienen. En als die klanten, of dat nu is als koper of als verkoper, behoefte hebben aan transparante prijsvorming, dan moeten wij de makelaar daarmee faciliteren. Om die reden hebben we Biedopdezewoning.nu in de afgelopen anderhalf jaar ontwikkeld. We hebben bij die ontwikkeling makelaars betrokken, maar ook de klant van de makelaar, woningontwikkelaars, banken, marketeers en andere partijen die een rol spelen op de woningmarkt.’

Uiteindelijk hebben zeven potentiële kopers aan het biedproces meegedaan, waarvan drie een autobod hadden ingesteld. Met een autobod verhoogt de bieder een tegenbod automatisch met € 500 zodat hij of zij opnieuw de hoogste bieder is. Dit proces herhaalt zich tot het maximale bedrag zoals dat wordt ingevoerd door de bieder.

Er zijn tijdens de veiling in totaal 38 biedingen gedaan met de uiteindelijke € 335.000 als resultaat. ‘De verkopende partij had niet zo’n hoge opbrengst verwacht,’ vertelt Karen Lehman. Het was een succesvolle verkoop en ik ga deze tool, in samenspraak met verkopers, vaker inzetten.’

Wil je meer weten over transparante prijsvorming via Biedopdezewoning.nu? Kijk dan voor de meest actuele informatie op www.biedopdezewoning.nu.

Niet voor publicatie: behoefte aan meer informatie? Neem contact op met Eerste Amsterdamse via info@eersteamsterdamse.nl of 020-2148998.




Persbericht 6 juni 2017

DE EERSTE AMSTERDAMSE FUSEERT MET VIER REGIOVEILINGEN

Met ingang van 1 september zal veilinghuis de Eerste Amsterdamse samengaan met de vier omliggende Regioveilingen in Alkmaar (Noordhollandse veiling), Almere (Flevovastgoedveiling), Leiden (Vastgoedveiling Hollands-Midden) en Schiphol (Vastgoedveiling Schiphol). Daarmee ontstaat één veilinglocatie voor hybride vastgoedveilingen in de regio Noord-West. 

De samenwerking start in een periode dat het aantal executieveilingen flink is gedaald dankzij de goede woningmarkt en lage rente. Veel veilingorganisaties hebben daarom te weinig aanbod om kostendekkend te draaien. ‘Het samenvoegen van een aantal veilinglocaties is daarom een logische stap’, meent Alfons Demaret, bestuurslid van de Noordhollandse veiling in Alkmaar. ‘Aanvankelijk hebben we nog gekeken naar een locatie buiten Amsterdam, maar dan blijf je het aanbod opsplitsen. Eén locatie, één marktplaats, met veel aanbod en goede prijzen is beter voor de debiteuren en banken, maar ook voor alle andere betrokken partijen.’

Adriaan Helmig, bestuurslid van Hollands-Midden en Schiphol meent dat alle sterke aspecten van de verschillende veilingorganisaties nu bij elkaar worden gebracht: ‘De Eerste Amsterdamse bestaat al meer dan 140 jaar. De zaal met het grote aantal bezoekers is een sterk instrument voor een goede veiling. Maar het notariële toezicht en de daarmee gepaard gaande onafhankelijkheid vormen sterke eigenschappen van de regioveilingen. Nu de Eerste Amsterdamse enkele maanden geleden gebruik is gaan maken van het Notarieel Instituut Internet Veilen, het NIIV, stond niets een samenwerking meer in de weg.’

Omdat voor de fusiepartners van de Eerste Amsterdamse de bereikbaarheid en parkeermogelijkheden een belangrijke item bleken, is gezocht naar een alternatieve locatie binnen de Amsterdamse ring. ‘Met Dauphine, het in de oude Renault-garage gevestigde restaurant naast het Amstel Station zijn inmiddels afspraken gemaakt’, aldus Chris van Dam van de Eerste Amsterdamse. ‘Natuurlijk doet het pijn om de gracht te verlaten, maar we leven in een tijdperk waarin ontwikkelingen snel plaatsvinden. Als we als veilinghuis onze vooraanstaande positie willen behouden, zullen we mee moeten in de vooruitgang.’ Het adres van Café Restaurant Dauphine is Prins Bernhardplein 175, 1097 BL Amsterdam. 

De veiling in Amsterdam zal net als in het verleden plaatsvinden op maandag. Het aanvangstijdstip zal worden vervroegd naar 16.30 uur. De fusie van de vijf veilingorganisaties heeft betrekking op de executoriale veilingen. De organisatie van de veiling vindt in de nieuwe situatie plaats onder de verantwoordelijkheid van de Notariële Stichting Eerste Amsterdamse die opdracht geeft aan de Eerste Amsterdamse voor de feitelijke organisatie ervan. De vrijwillige veilingen die de Eerste Amsterdamse traditioneel aanbiedt, zullen ook in de toekomst door het Amsterdamse veilinghuis verzorgd blijven worden.

Voor de veilingdata voor de tweede helft van 2017, klik hier (en ga naar onder aan de pagina).




Nieuwsbericht 9 maart 2017

NIEUWE VOORWAARDEN MET INGANG VAN 2017 APRIL

Gelijktijdig met de overstap naar het NIIV gaat de Eerste Amsterdamse gebruik maken van nieuwe veilingvoorwaarden. Althans, in geval van executoriale veilingen. De nieuwe veilingvoorwaarden zijn de AVVE 2017. Een aantal voor de Eerste Amsterdamse specifieke zaken, zoals de plok en de rol van de MVA-makelaar, worden geregeld via de bijzondere veilingvoorwaarden. De notarissen van Loyens en Loeff en van CMS Derks Star Busmann hebben gezamenlijk een standaard tekst opgesteld die hiervoor gebruikt gaat worden. Ook het tekstblok internetbieden van het NIIV is hierin opgenomen. Wie deze aanvulling op de AVVE 2017 wil ontvangen kan een email sturen naar info@eersteamsterdamse.nl.
Voor vrijwillige veilingen wordt voorlopig nog gebruik gemaakt van de oude voorwaarden van de Eerste Amsterdamse, de AVA 2001.




Nieuwsbericht 9 maart 2017

AANSLUITING OP NIIV-PLATFORM IS STAP VOORUIT

Per april maakt de Eerste Amsterdamse gebruik van de faciliteiten van het NIIV-platform, wat staat voor het platform van het Notariëel Instituut Internetveilen. Waarom is dat besluit genomen en wat zijn daarvan de consequenties? Op deze plaats een korte uitleg. 

De Eerste Amsterdamse werd in de tweede helft van de 19e eeuw opgericht als zaalveiling. Wie interesse had om te kopen die kwam naar de veiling toe en stak zijn hand in de lucht als hij een bod wilde uitbrengen. Zoals zoveel in deze wereld is er de afgelopen tien jaar veel veranderd. Internet en digitalisering hebben een extreme invloed op de ontwikkeling van de maatschappij. Ook de Eerste Amsterdamse ontkomt daar niet aan. Sinds enkele jaren biedt het veilinghuis naast de veiling in de zaal de gelijktijdige mogelijkheid van online bieden. Deze faciliteiten waren speciaal voor de Eerste Amsterdamse ontwikkeld door Troostwijk. 

De andere veilinghuizen die een hybride product aanbieden zijn de Regioveilingen. Zij maken allemaal gebruik van het NIIV-platform. Notarissen, makelaars, banken en kopers die gebruik maken van de diensten van de andere Regioveilingen zijn gewend om met dit systeem te werken. Verreweg de meeste executieveilingen in Nederland vinden plaats middels dit systeem. Aanmelden van objecten, publiceren ervan, het storten van de waarborgsom door kopers en het online gedeelte van het biedproces worden met gebruikmaking van het NIIV-platform verzorgd. Bovendien wordt het systeem voortdurend door ontwikkeld, is het gecertificeerd en worden de kosten ervan over een groot aantal objecten omgeslagen. 

Om de komende jaren zeker te zijn van een goed en door ontwikkelend veilingproduct heeft de Eerste Amsterdamse besloten de stap te maken en gebruik te gaan maken van de diensten van het NIIV. 

Wat betekent dat in de praktijk? Er gaan een paar dingen veranderen. Het aanmelden van objecten gaat direct via het NIIV-systeem. Dit zal verzorgd worden door de notaris in geval van executoriale veilingen, en door de notaris en het veilinghuis in geval van vrijwillige veilingen. Er komt een nieuwe website met hetzelfde adres www.eersteamsterdamse.nl per eind maart. De afmijning gaat veranderen: met ingang van 10 april wordt er afgemijnd tot de transactieprijs. Dus er wordt niet meer teruggeteld tot € 1 maar tot een totaalbedrag, zijnde € 1.000 boven het bedrag dat gerealiseerd is bij opbod. Verder neemt het aantal personen dat online kan meebieden fors toe: iedereen die bij het NIIV geregistreerd staat en zijn internetborg heeft betaald kan deelnemen aan de veilingen bij de Eerste Amsterdamse. 

Wie zich heeft geregistreerd en een borg betaald voor het oude platform kan zich melden bij Schut van Os Notarissen in Amsterdam met het verzoek om de borg terug te storten. Dit kan via het mailadres onstein@schutvanos.nl. Let wel op! Wie in de veiling van 20 maart nog gebruik wil maken van online bieden, moet pas na 20 maart zijn borg terugvragen.

Aanmelden bij het NIIV kan bij een aantal registratienotarissen. Dit zijn:

  • Berger Notariaat, Bruno Berger
    Keizersgracht 620, 1017 ER Amsterdam
    020-3081900, www.berger.amsterdam, postbus@berger.amsterdam
  • CMS Derks Star Busmann, Femke Stroucken  
    Mondriaantoren Amstelplein 8-A, 1090 GS Amsterdam
    020-3016301, www.cms-dsb.com, amsterdam.notariaat@cms-dsb.com
  • Kasper Notariaat, Dirk Kasper  
    Herengracht 566, 1070 AH Amsterdam
    020-7059555, info@kaspernotariaat.nl
  • Seinstra Van Rooij Notarissen, Jeroen van Rooij
    Honthorststraat 30, 1071 DG Amsterdam
    020-6761556, vanrooij@svrnotarissen.nl

De eisen t.a.v. de borg zijn net als in de huidige situatie 1% van het te bieden bedrag met een minimum van € 5.000.Verder verandert er niets. De veiling blijft op maandagavond plaatsvinden, om 18.00 uur in de Rode Hoed in Amsterdam. De plok blijft een vast bedrag dat vooraf door de verkopende partij, in overleg met de directiemakelaar en/of notaris wordt bepaald. De sfeer en de borrel na afloop zullen niet veranderen, evenmin als het aantrekkelijke aanbod. Ook de tarieven zullen op korte termijn niet wijzigen. Het groene boekje blijft en zal hetzelfde aantal dagen voor de veiling verstuurd worden.

We kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn. Het prettigst is als u die mailt aan info@eersteamsterdamse.nl. Bellen mag ook. Ons kantoornummer is 020-2148998.




Nieuwsbericht 23 december 2016

VLUCHT BRENGT € 2.500 OP VOOR CRUYFF FOUNDATION

De Johan Cruyff Foundation en de Eerste Amsterdamse werken sinds begin 2016 samen. Het veilinghuis ondersteunt de Foundation drie jaar lang in haar missie om zoveel mogelijk kinderen in beweging te brengen. Op 19 december veilde de Eerste Amsterdamse een vlucht in een privévliegtuig. Een unieke kans voor vastgoedbezitters om hun eigen bezit vanuit de lucht te bekijken.Oud-voorzitter van Makelaarsvereniging Amsterdam, Marcel de Groot van makelaarskantoor De Groot & Compagnons heeft de beschikking over een sportvliegtuig, de Diamond DA40D van Vliegclub Schiphol. Hij zal de koper van de vlucht persoonlijk rond vliegen in de regio Amsterdam. Dhr. Balzer van Rock Beheer uit Diemen bleek de bereidwillige koper met een groot hart voor het goede doel dat de Cruyff Foundation nastreeft: alle kinderen in beweging brengen.
Sinds de start van de Johan Cruyff Foundation is deze uitgegroeid tot een organisatie die zich elke dag opnieuw inzet om jeugd vooruit te brengen door beweging. Juist kinderen die dat extra nodig hebben. Sinds 2016 moeten we dit helaas zonder Johan Cruijff doen, maar de missie "brengt jeugd vooruit door beweging" blijft in de activiteiten het uitgangspunt. Door sport en spel worden kinderen fitter, leren ze goed met elkaar omgaan, verbetert hun cognitieve vermogen en blijven zij een leven lang actiever. In samenwerking met partners brengt de Foundation elke week ruim 100.000 kinderen in beweging op meer dan 200 Cruyff Courts wereldwijd, op ruim 250 basisscholen met een Schoolplein14 en door het ondersteunen van sportprojecten voor kinderen met een beperking.

Voor meer informatie: www.cruyff-foundation.org.